Copyright en eigendom op het web

Copyright en eigendom op het web

Conclusie

Tijdens dit onderzoek hebben we gekeken naar copyright en eigendom op het web. Ten eerste is er gekeken naar de wet rondom copyright, in het bijzonder het auteursrecht en de Fair Use policy, de problemen die het web met zich meebrengt voor auteursrechthebbenden en statistieken over het aantal auteursrecht schendingen die ontdekt zijn door de organisatie Takedown Piracy.

Om copyright op het web te beschermen zijn er een aantal technische oplossingen. De eerste oplossingen waar we naar hebben gekeken is het watermerken van digitale content. Er is gekeken naar het onderscheid tussen zichtbare en onzichtbare watermerken en de voor en nadelen van deze methodes. Een belangrijk punt op dit gebied is dat er nog geen best practice is om deze manier van copyright bescherming toe te passen. Er vindt namelijk altijd een trade-off plaats tussen verschillende eigenschappen van het watermerk die allen belangrijk zijn.

De tweede mogelijke oplossing is het toepassen van Digital Rights Management. Hierbij wordt content versleuteld en kan de consument deze alleen gebruiken mits hij een licentie heeft voor gebruik. We hebben gekeken naar de organisatie van een typisch DRM systeem en hoe deze in de praktijk opereert. Daarnaast hebben we een specifieke technologie bekeken die ervoor zorgt dat een webpagina kan communiceren met een DRM systeem. Deze technologie is een extensie op HTML 5 en heet Encrypted Media Extensions. We zijn dieper ingegaan op de manier waarop DRM systemen te ver kunnen gaan met het beschermen van content aan de hand van een aantal voorbeelden.

De laatste technische oplossing die we hebben behandeld is het uitschakelen van het contextmenu op een website zodat de bezoeker geen kopie kan maken van content op de pagina. We hebben gezien dat deze oplossing erg makkelijk te implementeren is. Daarentegen is het wel zo dat deze oplossing erg makkelijk te omzeilen is door simpelweg Javascript functionaliteit uit te zetten in de browser.